NORME GENERALE DE PROTECTIE SI PREVENIRE A ACCIDENTELOR LA ANTRENAMENTELE DE AIKIDO


1. Sportivii au obligatia de a participa la antrenament doar in echipamentul specific, fără bijuterii, ochelari de soare, sau alte obiecte care pot provoca accidente.

2. Este interzisa participarea la antrenament a sportivilor sau instructorului sub influenta bauturilor alcoolice sau drogurilor.

3. Sportiviilor le este interzis sa mestece guma sau bomboane in timpul antrenamentului de Aikido.

4. Sportivii au obligaţia să intre în sala de antrenament, cu cel mult 10 minute inaintea orei de incepere a antrenamentului, si sa o paraseasca imediat ce se termina antrenamentul.

5. Sportivilor le este interzis sa execute caderi, procedee de Aikido, lucrul cu arme, sau orice alte activitati fizice, in absenta instructorului. In absenta instructorului sunt permise doar exercitii simple de incalzire.

6. Sportivii au obligaţia să execute doar exerciţiile indicate de instructor, să respecte cu strictete regulile de antrenament si comenzile instructorului, să fie atenţi, să nu discute cu ceilalti sportivi sau cu spectatorii.

7. Cind se odihnesc sau cind sunt in repaus, sportivii au obligatia sa se aseze doar in zonele in care nu pot impiedeca antrenamentul celorlalti sportivi, si unde nu pot fi accidentati de ceilalti sportivi.

8. Sportivii trebuie sa colaboreze intre ei. Este interzisa orice manifestare de violenta sau agresivitate, verbala sau fizica. Sunt interzise manifestarile xenophobe, de segregare sexuala sau religioasa.

9. In caz de oboseala, indispozitie, boala sau accidentare, sportivii au obligatia de a anunta imediat instructorul care va lua masurile necesare.

10. Sportivii au obligaţia de a nu intra si de a nu iesi de pe tatami, decit cu aprobarea instructorului. Ei se vor deplasa doar pe marginea suprafetei de antrenament, avind grija sa nu fie accidentati de ceilalti sportivi.

11 Instructorul va controla, înaintea începerii antrenamentului, starea si stabilitatea saltelelor si va verifica echipamentul, tinuta si armele sportivilor.

12. Sportivilor le este interzis sa actioneze asupra tablourilor electrice, prizelor de curent electric, becurilor, lampilor si aparatelor electrice.

13. Este interzisa participarea sportivilor la antrenament, fara a fi completat si semnat in prealabil, Fisa de inscriere, si fara a fi instruit in prealabil cu prezentele Norme.

14. Norma maximă de sportivi/instructor este de 30 sportivi.

15. Durata unui antrenament nu poate să depăşească 2 ore

16. Sportivii vor utiliza armele de antrenament doar cu permisiunea instructorului şi sub directa sa supraveghere. Instructorul se va asigura că execuţia procedeelor nu pune în pericol sănătatea sau viaţa sportivilor.

17. Sportivii şi instructorii au obligaţia de a transporta armele de antrenament la, şi de la sala de antrenament, protejate într-o husă opacă, iar pe durata transportului trebuie să se asigure că acestea nu pot fi utilizate de alte persoane, sau furate.

18. Este interzisă folosirea armelor de antrenament în afara salii de antrenament, sau în absenţa instructorului.

19. Pe durata antrenamentului armele stau în afara suprafeţei de antrenament (Tatami) Este interzisă aşezarea armelor pe tatami.

20. Exerciţiile şi tehnicile executate de sportivi vor fi corespunzătoare nivelului lor de pregătire, condiţiei fizice şi vârstei. Instructorul are obligaţia de a adapta intensitatea şi durata antrenamentului corespunzător fiecărui sportiv.

21. Este interzisă pedepsirea sportivilor prin exercţtii dure, lovire sau folosirea cuvintelor ironice sau jignitoare. Instructorul are obligaţia să-i încurajeze pe sportivi când acestia muncesc serios sau cind progresează, şi să le atragă în mod civilizat atenţia, atunci când nu se conformează regulilor. Centurile negre si sportivii calificati trebuie sa-i protejeze pe incepatori si sa-i trateze cu intelegere.

22. Este interzisă desfăşurarea antrenamentului în lipsa instructorului.

23. Sportivii care nu se conformează disciplinei de antrenament şi ordinelor instructorului sunt direct raspunzători de urmările acţiunilor lor. În caz de indisciplină ei vor fi excluşi de la antrenamente şi pot pierde licenţa.

24. Instructorul are dreptul de a interzice accesul unui sportiv în sala de antrenament, pe tatami, sau poate interzice accesul spectatorilor în sala pe durata antrenamentului.


Norme pentru antrenamentul cu Katana

25. Sportivilor le este interzisa folosirea Katanei (sabia de metal) daca nu sunt Centuri negre si daca nu au cel putin 18 ani.

26. Sportivilor si instructorilor le este interzisa folosirea armelor ascuţite sau tăioase.

27. Transportul Katanei de acasă la sala de antrenament şi de la sala acasă, se va face în deplină siguranţă, într-o husă opacă.

28. Pe durata transportului, posesorul Katanei trebuie să se asigure că arma este în câmpul său vizual şi că nu există pericolul de a fi luată sau folosită de alţii.

29. Posesorul Katanei trebuie să se asigure ca membrii familiei, copiii sau alte persoane din casă nu pot avea acces la armele sale de antrenament.

30. Este interzisă cu desăvârşire utilizarea Katanei în afara salii de antrenament.

31. Posesorul Katanei este singurul răspunzător de orice accident sau efect generat de utilizarea necorespunzătoare, sau datorita neasigurării Katanei.

32. În timpul antrenamentului sportivul trebuie să se asigure ca manevrarea Katanei nu pune în pericol viaţa sau sănătatea sa, sau a celorlalţi practicanţi.

33. Încălcarea acestor norme, de către sportivi, instructori sau tehnicieni, conduce la anularea licenţei şi la interzicerea dreptului de practică. Nerespectarea acestor norme absolva instructorii, Clubul si Federatia Romana de Aikido de orice responsabilitate si daune.

Instructajul a fost facut azi _____________ de catre _______________________


Semnatura __________________________TABEL CU SPORTIVII INSTRUITI


Subsemnatii am luat cunostinta de Normele generale de protectie si prevenire a

accidentelor la antrenamentele de Aikido, prelucrate in data ________________


Nr.


Numele si prenumele sportivului

Semnatura

1
2
3

REGULI OBLIGTORII ÎN DOJO


Instructorul este conducător absolut in DOJO

1. Dacă aţi întârziat, nu intraţi pe Tatami fără aprobarea instructorului.

2. Spălaţi-vă înainte de a intra pe Tatami si prindeti-va parul.

3. Nu intraţi pe Tatami cu obiecte care ar putea zgâria/răni partenerii.

4. Kimono-ul trebuie să fie curat. Telefoanele mobile trebuie inchise.

5. La intrarea sau ieşirea din Dojo sau de pe Tatami - salutaţi (Ritsu-rei)

6. Pe Tatami se lucrează sau se stă în Agura sau ZA.

7. Trataţi-i pe toţi cu respect, indiferent de grad sau vârstă.

8. Nu faceţi decât ceea ce spune instructorul.

9. Păstraţi liniştea în timpul antrenamentului.

10. Aveţi grijă de partenerul cu care vă antrenaţi, protejaţi-l.

11. Dacă vă accidentaţi, anuntati-l imediat pe instructor.

12. Este INTERZISA folosirea armelor instructorului sau armele de la SHINDEN..

13. Pe Tatami se circulă doar pe margine. Centrul este pentru instructor.

14. Nu se fotografiază şi nu se filmează fără avizul instructorului.

15. Dacă aţi obosit, retrageţi-vă într-un colţ şi aşteptaţi în linişte.

16. Nu mâncaţi si nu mestecati guma in timpul antrenamentului.

17. Nu părăsiţi Tatami fără avizul instructorului, cu excepţia cazurilor urgente.

18. Dacă vreţi să intrebaţi ceva, apropiaţi-vă de instructor, salutaţi şi aşteptaţi.

19. Este interzis practicanţilor să intre pe Tatami în absenţa instructorului.

20. Pentru nerespectarea acestui regulament, instructorul are dreptul de a vă exclude temporar sau definitiv, de la antrenamente.